27 Mayıs 2013 Pazartesi

Diyarbakır aklımda, tadı damağımda / Feyzi Hepşenkal / 27 Mayıs 2013


Diyarbakır aklımda, tadı damağımda

Diyarbakır gezisinde Vedat Milör ile Mehmet Yaşin de yanımızda olsaydı keşke.
Zira o bölgenin yemekleri, tüm damakları çatır çutur patlatan nefasette.
Diyarbakır’da gezilip, görülecek duraklar kadar, ağız tadıyla yemek yenecek de çok yer var.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir sabah kahvaltısını Hasan Paşa Hanı’ndaki bir kahvaltı salonunda düzenlemişti.
Sofraların üzeri ikramdan geçilmiyordu ama çok yer güneş altındaydı.
Kahvaltıyı pas geçip, Han’ın avlusuna indim.
Müthiş bir atmosferde, harika bir çay içtim.

* * *

Öğle yemeğinde bir grup, resmi programı ekip, Mahmut Özgener’in buradaki dostlarının kılavuzluğunda yeni açılan “Ciğerim” adlı mekâna gittik.
Servis bir başladı. . .
Mezeler, lavaşlar sofradaki yerini aldıktan az sonra ardı arkası kesilmeyen bir şekilde hız kazandı.
Lahmacun, şişte ciğer, kaburgalı kuşbaşı kuzu eti, masa boyunda Adana kebap. . .
Görgüsüzlük yaptığımın farkındayım ama kusura bakmayın.
Hepsi inanılmazdı.
Tam tabiriyle “çatlayancıya kadar” yedi herkes.
Üzerine de tarifi imkânsız bir künefe geldi.
Midem hassastır aslında, bu kadar yemeğe dayanmaz normal koşullarda.
Hayret. Sanki bir mucize yaşandı.
Midemde ne bir şişkinlik, ne gaz, ne sıkıntı; hiçbiri olmadı.

* * *

Akşamüzeri, Ofis Sanat Sokağı’ndaydık.
Trafiğe kapalı, yolun iki yanında kafelerin sıralandığı bir “yaşam merkezi” burası.
Gençler ağırlıkta.
Her köşede sohbet, muhabbet gırla.

* * *

Akşam olunca yine bir davet. . . Osman Baydemir bu kez, Dicle Nehri manzaralı, On Gözlü Köprü karşısındaki Erdebil Köşkü’nü seçmiş İzmir’den gelen konuklarını ağırlamak için.
Yani. . .
Tam da, Meclis’te “saat 10’tan sonra içki yasağı” kabul edilirken; kadehler “barışın şerefine” kalkıyordu Diyarbakır’da.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder