23 Temmuz 2013 Salı

İnciraltı… CISSS! / Feyzi Hepşenkal / Milliyet Ege / 23 Temmuz 2013


İnciraltı… CISSS!

İzmir önemli bir yol ayrımının eşiğinde. İzmirli ciddi bir karar vermenin, tavır almanın ve hatta gerekirse Gezi Parkı’nda yaşanan direnişin daha da güçlüsünü ortaya koymanın arifesinde.
Teknik ifadelerle bulanan zihinler berraklaştı artık.
Mesele anlaşıldı, durum netleşti.
İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal “söyleyeceğini söylemişti” zaten.
“Şimdi yeni bir plan yaptılar ve İnciraltı'na yaklaşık 300 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi de koydular. Bu Balçova'daki bütün AVM'leri yan yana koysanız bile hepsinden daha büyük bir alan” demişti.
“İzmir'in Kent Ormanı'nda yapılacak bir EXPO'ya ihtiyacı yoktur. Karar vericilerin İzmirlilere verdikleri söze sadık kalarak İnciraltı'nda kara tarafındaki yüzde 40'lık alanda EXPO yapmaları gerekiyor” demişti.
“İzmir 2020 EXPO'sunun teması sağlık. Sağlık temalı bir EXPO yaparken kent ormanını yok ederek yapamazsınız. Sonuçta, EXPO araç olarak kullanılıyor ve İnciraltı imara, yapılaşmaya açılıyor” demişti.

* * *

Ve bu kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı’nın değiştirilen planı hakkında, “şehir halkı” adına kararını açıkladı:
“Ya son derece cahiller. Hiçbir şey bilmiyorlar. Dünyadan haberleri yok. Ağaçtan, hatta yapraktan da anlamıyorlar. Bu kadar cahil insanlar tarafından yönetilmek ayrı bir acı. Ya da 1250 dönüm alanı planlamak, ranta açmak için kasten EXPO’yu kullanıyor olabilirler. Türkiye’de sayılı bir rant alanı yaratmaksa amaç, biz buna İzmirliler olarak sonuna kadar çıkmak zorundayız. Direnmek, yaptırmamak zorundayız.”

* * *

Dediğim gibi…
Mesele anlaşıldı, durum netleşti.
Eğer İnciraltı’ndaki Kent Ormanı’na dokunan bir plan İzmir’e dayatılacaksa, herkes dursun orada.
AVM dikmek için, tek bir ağacın yaprağına zarar gelecekse; o planı yapanlar, İzmir’e adım atmasınlar.

* * *

EXPO’ya evet.
Yüz kere evet.
Bin kere evet.
Ne var ki, yine İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal’ın dediği gibi:
“Bütün dünya kentleri EXPO nedeniyle kentlerine değer katmak, değersiz alanlarını kente kazandırmak üzere yola çıkarlar.”
İzmir iddiasını pekiştirmek için, en değerli alanını zaten ortaya koydu.
Ama bunun ötesi yok.
40 bin fidanı ve ağacı yok edip, oraya AVM yapamazsınız.

YAPAMAYACAKSINIZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder