24 Nisan 2013 Çarşamba

Ödülün haysiyeti / Feyzi Hepşenkal / 24 Nisan 2013

                     Ron Mueck ve heykeli



Ödülün haysiyeti

Pulitzer Ödülü. . . Akademi (Oscar) Ödülü. . . Nobel Ödülü. . . Grammy Ödülü. . . Emmy Ödülü. . .
Bunlardan birini al da, başıma taç yapayım seni.
Veya Médicis Ödülü. . .  Herkes bilmez ama:
“1970'den bu yana, Médicis Fransız Yazarlar Ödülü (Médicis français) ile Médicis Yabancı Yazarlar Ödülü (prix Médicis étranger) eşzamanlı olarak verilmektedir. Ödülü kazananlar arasında,Philippe SollersHélène CixousGeorges PerecBernard-Henri Lévy gibi ünlü Fransız yazarları; Doris LessingMilan KunderaUmberto EcoPaul Auster ve Orhan Pamuk (2005, Kar) gibi dünyaca ünlü yazarlar vardır.”
Dolayısıyla Orhan Pamuk, Nobel’i almasaydı da, yine başımın tacıydı.
Dünyada çok saygın, çok prestijli, çok önemli ve çok anlamlı daha pek çok ödül var.

* * *

Türkiye’de de var elbet.
Sedat Simavi Ödülü. . . Altın Portakal Ödülü. . . Haldun Taner Öykü Ödülü. . .
TÜBİTAK Bilim Ödülü. . . Sakıp Sabancı Sanat Ödülü. . . Vehbi Koç Ödülü. . . Aydın Doğan Ödülü. . . Kadir Has Ödülü. . . Sabri Ülker Çevre Ödülü. . .
Milliyet’in “Yılın Sporcuları” Ödülü. . . Altın Kelebek Ödülü. . .  İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Ödülü. . . Altın Portakal Ödülü. . .
TÜSİAD ve Türkiye Kalite Derneği’nin ortak girişimi ile verilen Ulusal Kalite Ödülü. . . Bilim ve Ütopya Kooperatifi, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın birlikte verdiği, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü. . .’
Sertel Demokrasi Ödülü. . . Altın Örümcek Web Ödülü. . . Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü. . . TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın, “e-Türkiye” Ödülü. . .
Türk Tabipleri Birliği tarafından verilen, Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü. .  . Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin 2012 Yılı Empati Ödülü. . .
1905 Galatasaray Yönetici ve İşadamları Derneği’nin, “Galatasaray’da Yılın Sporcusu” Ödülü. . .
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla verdiği, Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülü. . .
Elbette Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü.
Ve dahi. . .
Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin, İsmail Dümbüllü Ödülü.

* * *

Kamuoyunda adı bilinen, ağırlığı olan, saygınlığı bulunan kurum, kuruluş, dernek ile vakıflar verdikleri ödüller saymakla bitmez.
Bir de “kerameti kendinden menkul” ve/veya “ateş olsa cirmi kadar yer yakmayacak” bazı tabela dernekleri, “gazete, dergi” namını bedavadan kullanan mikronik oluşumların “yağma Hasan’ın böreği” misali ortalığa saçtığı ödüller bulunuyor.
Onların amacı belli:
“Anlı şanlı birilerine ödül verirsem, üç beş yerde haberi çıkar; bu sayede ben de birkaç kapı açarım.”
Kabahat onlarda değil aslında.
“Ödül” kavramının haysiyetini korumayıp, onlara “maymuncuk” olanlarda!


Egeli başkanlar, sözüm size

Dünyada çok yerde örneği bulunan “açık internet” uygulaması, sanırım Türkiye’de ilk kez gündeme geliyor.
Bu güzel haberi okuyun lütfen.
Özellikle de “Ege’deki bütün belediye başkanları” okusun:
“Proje kapsamında, Bağcılar'daki halka açık alanlar, park ve caddelerde dış ortam ekipmanlarla Wi-Fi güvenli internet erişimi sunulacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar parklar ve açık alanlar ile sistemin kapsam alanına giren alanlarda İhlas.Net tarafından sağlanan internet hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek. Ayrıca, proje ile Bağcılar Belediyesi ile belediye tesisleri arasında internet üzerinde bağlantı kurulacak ve farklı noktalara yerleştirilecek KİOSK'lar aracılığıyla e-belediyecilik hizmeti verilecek.”
Kullanıcıların, yani vatandaşın internet için “bağlantı ücreti” ödemesine hiçbir zaman anlam veremedim zaten.
Hadi bir zamanlar öyleydi.
Fakat bundan sonra ille de birileri para ödeyecekse “internet sayesinde para kazananlar ile halka hizmeti daha kolay ve ucuza götürme şansı bulanlar” vermeli o bedeli.
Neyse.
Bakalım bu kervana, Ege’de “ilk” neresi katılacak?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder